Loading

Ertsstraat 12, 8263 BN Kampen

Telefoon: 038-3323003, Fax: 038-3335908

info@carcaretotal.nl

Mon-Fri: 9:00 am – 5:00

Maandag-Vrijdag 08:00 - 17:30
Plan uw afspraak 038-3323003
Ertsstraat 12, 8263 BN Kampen

Onze Diensten

Diensten

Versnellingsbak onderhoud

Net als een racefiets heeft een auto ook een aantal tandwielen van verschillende grootte. Alleen zitten ze bij een auto niet open en bloot aan het aangedreven wiel, maar zijn ze ondergebracht in de versnellingsbak.

Maar het principe is hetzelfde: bij een bepaalde snelheid een optimale trekkracht overbrengen op de wielen.

Hoe werkt-ie?

Als de versnellingsbak ‘vrij’ staat, grijpen de tandwielen steeds in elkaar, maar draaien ‘loos’ op hun as. Schakelen betekent dat we met een schakelmof een ring verschuiven, waardoor het loos draaiende tandwiel wordt verbonden met de as waarop dit zich bevindt. Deze ringen heten ‘synchromeshringen’. Door hun schuine kanten en het gebruikte materiaal (een soort brons) komt de verbinding vloeiend tot stand.

Overschakelen betekent één ring lossen en een andere verbinden. Er zit olie in de versnellingsbak voor smering, warmteafvoer en om vuil ‘zwevend’ te houden.

Spoelen van alle soorten automatische versnellingsbakken

De automatische versnellingsbak van een moderne auto heeft tijdig onderhoud nodig. Ondanks de claim van sommige automerken dat spoelen of verversen van de olie niet nodig is, voorkomt dit reparaties en hoge kosten. In moderne automaten zitten zogeheten longlife ATF (Automatic Transmission Fluid) olie.

Deze olie kan doorgaans ongeveer 90.000 kilometer mee. Het aantal kilometers dat met de meeste auto’s wordt gereden overschrijdt deze 90.000 kilometer ruimschoots.

Veel voorkomende klachten

Onderstaande klachten vinden vaak hun oorzaak in vervuilde olie. Door slechte smering en het dichtslibben van oliekanalen of schakelventielen kan de automaat niet naar behoren presteren:

  • Automaat schokt bij het doorschakelen
  • Automaat schakelt niet tijdig door
  • Automaat kan versnelling niet vasthouden
  • Automaat reageert niet (goed) op kick-down
  • Motor heeft last van schommelde toerentallen
  • Automaat slipt door
  • Het brandstofverbruik is buitengewoon hoog

Verversen van olie

De ATF olie in de automatische versnellingsbak heeft als functie om alle onderdelen doorlopend te smeren. Zo draaien alle onderdelen in de bak soepel en blijven ze onbeschadigd. Diverse factoren zoals slijtage, vuil en vocht zorgen ervoor dat de olie langzaam maar zeker vervuilt. De olie zal als gevolg daarvan zijn smerende werking steeds verder verliezen.

Bovendien zal de olie, doordat het dikker is geworden, zorgen voor verstoppingen met een zeer negatief effect op de werking van uw versnellingsbak. Om dit te voorkomen, is het dus zaak de olie tijdig te verversen en daarmee de smering van uw versnellingsbak optimaal te houden.